V

Friday, March 30, 2007

Stockholm i mitt hjärta

Jag var i Stockholm i onsdags och kan inte låta bli å känna att man som matintresserad går miste om riktigt mycket när man inte bor där. Hm. Vet inte om det är inbillning men det känns som allt är mer på riktigt där, jag tänker då på maten närmast. Maten är mer distinkt, jag har tex aldrig ätit så god meze som på ett enkelt ställe i Skärholmen eller så goda friterade grönsaker a la Mellanöstern som vid Medborgarplatsen. Och då har jag ju inte nämnt alla bra krogar som verkar finnas...Jaja man blir ju inte lyckligare av att tänka på allt man inte har tillgång till utan man får glädjas åt allt man har, som det brukar heta. I Gamlestan (stadsdel här i Götet) finns tex en bra Kinakrog där de serverar "riktig" kinamat och nu läste jag om ett ställe i Hjällbo (förort) där det också ska vara bra. Och så ska Lärjeåns dalgångar öppna igen och så...
Andra bloggar om: , , , ,

Thursday, March 29, 2007

Lite av varje

Det är så himla käckt med bloggen, jag måste säga det igen. Nyss var jag inne på Vänlig mat och fick ett tips av Jens om en bra thairestaurang på Andra Långgatan här i stan och så fick jag bra länktips på Pauls kök. Hur skulle jag fått veta det här annars? Himla käckt va!?
Andra bloggar om: ,

Tuesday, March 27, 2007

Blomkål och Vegeta!

Idag ska här lagas blomkålsrätter. Var på Willys igår eftermiddag och köpte en burk Vegeta. Mitt livs första sådan burk. Någon har sagt mig att Vegeta (antagligen någon som importerade Vegeta) är Europas mest använda krydda! I alla fall jag var och åt friterad blomkål + andra friterade grönsaker i pitabröd på något snabbmatställe vid Medborgarplatsen härförleden (Anna-fotografen tog med mig). Just blomkålsvarianten var fantastisk. Jag frågade vad det var i och fick till svar Vegeta! Hm detta kan bli svårt för de var vansinnigt goda och har svårt för att föreställa mig att det bara var Vegeta som åstadkom detta....
Sedan ska jag göra någon slags blomkålssoppa. Får klura ut något.
Andra bloggar om: , , ,

Monday, March 26, 2007

Recept

Kom på att jag allt för sällan har med något recept på bloggen. Här kommer ett som jag verkligen kan stå för! Alla recept jag publicerar(ganska många blir bara försök...) blir hyfsat bra :) men ok en del blir bättre än andra! Här kommer ett av de sistnämnda.

Chokladtarte med smak av apelsin 2 port

En ljuvlig liten chokladhistoria som blir godast om man tillagar den några timmar innan den ska ätas.

3 msk smör
40 g mörk choklad (tex Marabous Dark)
1 ägg
2 msk socker
½ dl apelsinmarmelad

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj 2 portionssuffléformar som rymmer 2 dl. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen delad i bitar. Låt chokladen precis smälta. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en skål. Tillsätt chokladsmeten och apelsinmarmeladen. Vispa lite till. Fördela smeten i suffléformarna (smeten kommer att nå ända upp till kanten) och grädda dem i mitten av ugnen i 8 minuter (inte mer). Ta ut formarna och låt dem svalna. Chokladtarten är godast rumstempererad. Ev kan man servera vispad grädde till men den är jättegod även utan.
Andra bloggar om: , ,

Friday, March 23, 2007

Leila i Elle

Blev lite lycklig (ja faktiskt) när jag läste en artikel om Leila Lindholm i senaste Elle mat & vin. Hennes mission är "genvägar utan att göra avkall på smak och kvalitet". I artikeln säger hon tom att bästa snabbmaten är blodpudding! Ja hon ger ett väldigt osnobbigt intryck och det är väl det jag blir lycklig av.
Utan att ha träffat henne så känns hon som hon vill dela med sig av sitt matintresse på ett genuint sätt. Hon säger "det mest geniala är de enkla recepten som är hur goda som helst, men som ändå känns lyxiga och imponerar, när de i själva verket är barnsligt enkla att fixa". Kul hon behövs.
Andra bloggar om: , , , ,

Tallrikar med starka färger i Stockholm?

Är på jakt efter tallrikar med starka färger. Ska till Stockholm nästa vecka och då har jag en timme på mig innan jag ska vara på ett möte. Är det någon av er alla snälla bloggare som vet var det kan finnas sådana tallrikar?
Andra bloggar om: ,

Wednesday, March 21, 2007

Frankrike jag också...


Har lagt märke till att alla matbloggare är ute på vift. Kinna i Paris, Husmodern i Staterna, Lisa i Köpenhamn och Bendel i London. För att inte prata om alla som bor utomlands Ilva, Annette osv. Man kan ju bli avundsjuk för mindre. Jag var i allafall i Paris i oktober, det känns som det var väldigt, väldigt länge sedan.

Murtabak

Läste Lisas blogg å kom att tänka när jag var i Malaysia och åt Murtabak. Det var för 18 år sedan! När jag berättar för min sambos dotters kompisar att jag var på sådan Thailand-Malaysia-Australien-Nya Zealand-route för 18 år sedan så brukar de säga "kunde man resa så då?". För mig känns det som det var för 5 år sedan. I allafall Murtabak var snabbmat som man kunde köpa på gatan i Georgetown, det smakade lite som omelett med indiska smaker och med bröd (tror jag). Jag kommer ihåg att jag köpte en Malaysisk kokbok med ett murtabakrecept i. Jag vet också att jag gjorde riktigt god murtabak när jag kom hem. Jag har aldrig någonsin slängt en kokbok men just den har jag slängt, hm jag hade behövt den idag....Numera finns ju underbara internet så jag har kollat runt lite och ska göra ett försök idag!
Andra bloggar om: , , ,

Tuesday, March 20, 2007

Mat och Frankrike...

I lördags kom sambon hem från en veckas vistelse på franska landsbygden och en dag i Paris. Han hade fått i uppgift av mig att leta efter nya smakupplevelser. Så värst mycket har jag inte fått ur honom; "en stor skiva fläsklägg med nån ost ovanpå, kött och korv med surkål (Choucroutte antar jag) samt ost till allt hela tiden"! Ja det var allt, ja han var väl inte precis letat efter stora smaksensationer - han var ju där på jobb och mat är definitivt inte lika viktigt för honom men ändå...antagligen har jag en överskattad bild av fransk matkultur!

Han konstaterade att det inte finns några överviktiga fransmän och att hans dotter Maria (som bor i Paris just nu) hade hört att fransmännen är de minst överviktiga i hela Europa. Intressant.
Jo han hade köpt flera kokböcker och mattidningar till mig. Funderar lite på att börja läsa franska...

Andra bloggar om: , , , ,

Sunday, March 18, 2007

Om du gillar italiensk mat och har vägarna förbi Göteborg...

I Göteborg, där jag nästan bor, finns det riktigt många bra billiga restauranger! Men det kanske ni redan vet? I alla fall igår var jag på en sådan riktig höjdarrestaurang på Nordensköldsgatan. Den heter någonting med Contorni (tillbehör på italienska). Mycket pasta, ruccola och parmesan var det, men jag åt en pastarätt med kronärtskockor, tryffelolja och parmesan och ruccola förstås och det var jättejättegott! Och bra priser ca 90-130 för en huvudrätt! Väninnan åt en alldeles förträfflig förrätt med päron, pinjenötter o valnötsröra. Jag åt pilgrimsmusslor som var helt ok men päronen var mycket bättre. Så gå dit!!
Andra bloggar om: , , , , ,

Friday, March 16, 2007

Förbjuda godis i skolan

På Aftonbladets nätupplaga idag står det att en skola i Norrköping ska förbjuda barnen att ta med godis och liknande sötsaker till skolan. Idén kommer från en andraklassare som skickade ett brev till ett kommunalråd. Nu vill man alltså införa ett totalstopp för att minska på barnfetman och risken för diabetes.
Personligen har jag aldrig förstått det faktum att så många skolor säljer både godis, läsk och söta bakverk. Det är som man inte har fattat att det finns ett ämne i skolan som heter hemkunskap och att man där lär ut sunda matvanor och att sunda matvanor inte är att äta godis och bakverk på rasterna. Varför säljer inte samma skolor cigaretter och snus? Vari ligger skillnaden?

Ofta hör man argumentet från skolfolk att om inte vi säljer godis så går barnen till närmsta affär och köper det där. Ja men då är det ju i alla fall inte skolan som står bakom det. Ska vi lära barnen att inte äta för mycket sött ja då måste vi ju också stå för det i handling.

Det är faktiskt inte lätt för barnen att förstå när de ska äta vad. Min lilla erfarenhet av dagis, förskola och skola säger mig att här serveras en hel del sötsaker. Ska man mysa så ska det vara något sött, ska man fira så ska det vara något sött, ska man baka på fritids så ska det vara något sött. Ibland undrar jag om det är barnens behov eller om det är de vuxnas?!

Nu ska jag inte bara klaga; skolan har också blivit mycket bättre på matfronten sedan jag gick, åtminstone där min son går. De serveras grönsaker från en salladsbuffé och på eftermiddagen får de mellanmål i form av både mackor och frukt.

Heja, heja Lars Stjernkvist i Norrköping! Stå på dig!


Andra bloggar om: , , , , ,

Wednesday, March 14, 2007

Älskar gammalt porslin!

Hann ju inte sluta förs jag kom på en annan sådan där grej som kanske är lite speciellt för mig. Jo jag älskar gammalt porslin. Har så länge jag kan minnas gillat att gå på loppisar. Först var det mycket 50-tal men nu vill jag nog säga att det är mer bondromantiskt och även roligt 70-tal som jag letar efter. Jag har ju det så himla bra att jag kan förena porslinsintresset med mitt jobb!! Det är faktiskt helt otroligt va bra jag har det! Inför varje kokbok, det har blivit 5 nu, så ränner jag runt bland stans alla loppisar. När sedan varje bokprojekt är över kan jag liksom inte sluta, så det händer att jag fortfarande köper tex romantiska tallrikar med guldkant och rosor trots att boken ifråga är både tryckt och utgiven. Jo det börjar bli en del högar med tallrikar och annat smått och gott på mitt kontor, i köket, i vardagsrummet, i källaren....

Ja så ska man ju utse 6 andra som ska utmanas. Det får bli Kardemumma, Lata mamman och Annanaav + 3 andra frivilliga som är sugna!

Utmanad jag också!

Oj då jag har blivit utmanad av Kinna! Jag ska som många av er säkert redan vet komma på 6 konstigheter med mig själv. Ganska svår uppgift men samtidigt väldigt roligt visade det sig. Inte för att mina egendomligheter är så speciella men jag blev lite upplyft av tanken att alla har vi små knäppheter för oss.

Här kommer de.

1. Den första kom jag på sist. Jo jag har sedan årsskiftet helt snöat in på att titta och spela på Bingolotto. Det kan bero på att min 8-åring är en riktig gambler; älskar siffror, tabeller, tävlingar och allt sånt. Men jag tror snarare att det hänger samman med att det är så himla kul att titta på hur glada människor kan bli när de vinner en resa till Rom, en bil eller 50 000 i reda pengar. Rickard Olsson gör ju inte programmet sämre - han är helt enkelt som gjord för detta program. Han kan konsten att ta folk - ja det går inte att beskriva - det måste ses!

2. Jag älskar att resa. Lika mycket som jag tänker på mat tänker jag på resor som jag vill göra. Jag kollar på kartor varje dag, läser Italienska tågtidtabeller, läser om restauranger och caféer i Lombardiet, ja you name it! Längtar nästan efter att bli pensionär så att jag kan resa mer. Får just ni inte ihop det; måste ju göra i-jobbet-research-resor, vill resa med min sambo till Santiago de Compostella eller Provence (han är duktig på franska) eller Hjelle i Norge (otroligt vackert hotell) eller huset på Österlen eller till spännande Berlin och så måste jag ju resa med min lille Putte! Jag ska inte trötta er med alla ställen som jag funderar på att åka med honom.

3. En annan egenhet jag har är att skicka länkar till min sambo. Jag jobbar ganska mycket vid datorn så det händer att jag kommer in på andra sidor än där jag ska vara (jag är egenföretagare så min chef säger ingenting, det är lugnt) och vips har jag hittat någon sida som jag tycker han borde läsa. Det kan gälla grisuppfödning (han jobbar på en Naturbruksskola), nån politiker som sagt något dumt(vi är rätt så politiska), ett vackert hotell i Lombardiet, hus som är till salu (vi ska inte köpa något mer hus) eller länkar till webbkameror på Svalbard. Jag tror att han tycker det är lite gulligt, dock har han påpekat att det inte genererar så mycket pengar...

4. I mitt speceriskåp, ja det är väl nästan bara jag som är där, så har jag öppnat flera paket av samma sak. Så vid senaste flytten hade jag 5 potatismjölpaket, 4 florsockerpaket och 5 kardemummapåsar som var öppnade samtidigt. Ganska oförargligt förvisso.

5. När jag var sådär 13-14-15 så samlade jag på krukväxter. Jag gjorde små böcker om dem. Kallade kaktusarna vid namn - alla hette något på B. Jag tror jag fick ihop till 50 växter i mitt lilla blåa flickrum.

6. Nu kan jag inte komma på något mer, fast det här är ju så kul att jag inte tänkt ge upp. Återkommer med den sjätte imorgon.
Andra bloggar om: , , , , ,

Sunday, March 11, 2007

Sambo i Frankrike

Idag åkte min sambo till Frankrike eller rättare sagt till Montmorillon 3,5 timmars tågresa från Paris i sydvästlig riktning. Han ska besöka ett Naturbruksgymnasium, han jobbar med sånt. Jag skickade med honom en pytteliten skrivbok som han ska i sin innerficka och som vi säger "blocka" (inte blogga), dvs skriva ner bra tips på maträtter. Han smsade mig alldeles nyss att han ätit en "sallad i en plastbytta" på tåget! Det blir väl bättre mat i morgon hoppas jag.
Andra bloggar om: , ,

Friday, March 9, 2007

Linda Skugge

Har lagt märke till att det diskuterats huruvida det är rätt eller fel att Linda Skugge matbloggar på Mamas hemsida. Hm först tyckte jag som de flesta - varför just hon? Nu har jag gått ett varv till i mina tankebanor och kommit fram till att det kanske inte är så konstigt att de valt just henne och då tänker jag inte bara på att hon är en känd bloggare. Linda är ju rätt så vanlig, dvs lite halvtråkig, i sina matvanor och det är kanske vad en trebarnsmamma eller trebarnspappa vill känna igen sig i. Vi andra hurtbullar till matskribenter måste nog se sanningen i vitögat; vi bidrar inte bara med läckra recept utan också förmodligen med en smula prestationsångest till dagens småbarnsföräldrar. Det bara är så och dessutom helt ofrånkomligt.

Äh välkommen till oss matbloggare Linda!!
Andra bloggar om: , , , ,

Thursday, March 8, 2007

Italien igen

Jag vet inte hur jag hamnar på olika sidor här i datorn men kolla på detta alltså! Jag var tvungen å kolla på priset för ett dubbelrum i augusti, ca 1000 pix! Tja man skulle ha lite mer ledigt....Ska skriva upp det på min lista på resmål i min planerade "Europatour som pensionär"...om 25 år.

Wednesday, March 7, 2007

Restaurangakademien

Kul att läsa att man är trendig! Ja jag menar att jag tydligen har fattat att det är matlagning vid låg temperatur som gäller! Se recept nedan.
Andra bloggar om: , , ,

Swedish taste

Här i Göteborg kan man faktiskt också gå på matlagningskurs för att få inspiration, nämligen i Swedish taste regi. De har kurser i både påskmat, smaker, grillat och fisk & skaldjur. Jag är lite sugen.
Andra bloggar om: , , , ,

Monday, March 5, 2007

Kvinnor i Bergsjön

I lördags hade Gp 2 dagar, Göteborgspostens lördagsbilaga, en artikel om kvinnor med invandrarbakgrund som brukade träffas och laga mat. De här kvinnorna lagade persisk mat. Sådana artiklar och recept älskar jag. Det blir liksom mat på riktigt. Om jag var en skrivande matjournalist (jag skriver mest recept) så skulle jag ägna mig åt det hela tiden, åka omkring och träffa vanliga människor som gillar mat och som berättar om sina bästa recept!! Mera sånt!
Andra bloggar om: , , , ,

Smalmatstips!

Har du upptäckt hur gott det är med grönsaker som man bakar på svag värme under lång tid i ugnen? Skölj och dela grönsaker som du gillar i bitar (tex aubergine, paprika, tomat, squash, lök, vitlök, oliver etc) och lägg dem i en långpanna. Till 4 är det lagom med en långpanna full med grönsaker. Ringla över ca 3 msk olivolja. Salta och krydda med kryddor du gillar. Baka i ugnen i 125 grader i minst 2 timmar, gärna längre! Ät med ett gott bröd eller couscous.
Andra bloggar om: , , ,

Helg i Skåne

Var som sagt i Skåne i helgen. Å det är ju för fint där! Både jag och sambon ställer oss hela tiden frågan varför vi inte bor där!? Det finns ju inget som...det skulle vara Gotland men där har jag aldrig varit. Jag har bestämt mig för att jag ska flytta dit om ca 10-11 år, dvs när sonen har gått ur skolan. Det blev inget Brösarps gästgiveri, inte heller Karlaby krog (passerade det och där var riktigt många bilar) eller Friden. Jag tror inte Friden har öppnat än, annars är ju det ett toppenställe. Vi (främst sambon) brukar tjöta lite med Peter, ägarn och pizzabagarn. Båda de, Peter och Barbro, verkar ju slita som djur. Nog känns det som de lyckats, på sommaren är det hopplöst svårt att få äta där.
Istället blev det fika på Thulins, det klassiska caféet i Simrishamn, och någon timma därefter lunch på Kamskogs. Kamskogs är alltid bra. Jag åt stekt sill, dvs stekt strömming, och potatismos med rårörda lingon. Behöver jag påpeka att det var mycket gott!? Efter det promenerade vi runt Gyllebosjön, vi blev båda positivt överraskade för omgivningarna där var riktigt fina.
Sedan gjorde jag en jättegod Gulaschsoppa gjord på köttfärs, rödvin och kummin och till det drack vi ett underbart Amaronevin. Problemet med Amaronevin är att det är så gott att jag är rädd att allt annat kommande rödvin kommer smaka småsurt. Himmelskt gott är det i alla fall!
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Friday, March 2, 2007

Cajsa Varg

Fick Cajsa Vargs månadsbrev (eller var det veckobrev) härförleden. Ni Stockholmare skulle bara veta vad ni har att tillgå och vad vi lantisar missar! Just nu säljer de biff i kappa, vildsvinspancetta, mat från Olof Victor och drickor som smakar gamla tider. Som matskribent ska man väl bara älska sånt här men ibland känner jag bara var ska det sluta? Jo jag tycker också att själva affären är jättefin och att de säljer många bra saker men ibland känns det som de bara går för långt. Vad är det för fel på Scans isterband, Fjällbrynts messmör och Marabous mörka choklad?
Andra bloggar om: , , , ,

Alexandra Zazzi

Läste i gårdagens GP att Alexandra Zazzi ska bli tidningens kock, dvs svara på läsarnas frågor om recept, mat osv. Tidigare har Dan Lexö skött den uppgiften. Han gjorde visst det i 11 år, eller var det 9 eller 10? Tiden går fort. Jag gillade hans gedigna kockkunnande, fick en känsla av att han inte var så trendkänslig. Mer rejäl men ändå väldigt gott! Alexandra har öppnat en restaurang här i Partille i ett gammalt stationshus. Mycket vacker byggnad! Jag var där och åt lunch någon gång i höstas och det var gott. Jag tror hon har öppet på kvällarna från torsdag till söndag. Stället ligger lite dumt till för oss som bor i Sävedalen så det blir inte att man springer ner dörrarna precis. Men i alla fall grattis till nya jobbet Alexandra!
Andra bloggar om: , , , , , ,

Thursday, March 1, 2007

Mat på Österlen?

Yippi imorgon ska vi åka till huset i Skåne. Funderar lite på att gå ut och äta på lördag kväll, har lovat mannen en födelsedagsmiddag och det är hög tid nu! Jag vet inte vad som är öppet så här års kanske Karlaby krog, Hammenhögs gästgiveri eller kanske Brösarps?! Är ni uppdaterade? Jag vill gärna ha era förslag på bra matställe på Österlen! Snälla?!
Andra bloggar om: , ,